Print deze werkafspraak

Coeliakie

Werkschema diagnostiek

Diagnostiek

De huisarts heeft twee diagnostische hulpmiddelen tot zijn/haar beschikking: Anti-tTG (IgA) (antistoffen tegen weefsel transglutaminase) en 1e-lijns endoscopie met duodenumbiopsie.

Anti-tTG (IgA):

Bij een aanvraag van een anti-tTG (IgA) wordt, indien van de patiënt geen IgA bekend is, eenmalig een IgA concentratie bepaald. Dit wordt gedaan omdat een  negatieve uitslag van Anti-tTG niet geïnterpreteerd kan worden bij een lage IgA concentratie.

Bij een negatieve anti-tTG (IgA) en een IgA concentratie <0.2 g/l wordt een anti-tTG IgG bepaald.. Alleen wanneer in het verleden een positieve anti-tTG IgG is gevonden, dan wordt door het laboratorium direct een anti-tTG IgG ingezet.

 

Bij kinderen worden endoscopieën op verzoek van de kinderarts geregeld via de polikliniek kindergeneeskunde. Na de diagnose coeliakie blijven kinderen in principe onder controle van de kinderarts.

 

Een foliumzuurtekort hoort -in tegenstelling tot vit.B12 deficiëntie- typisch bij coeliakie (foliumzuur wordt in het hele duodenum opgenomen).

Behandeling

Behandeling en begeleiding van de patiënt met coeliakie geschiedt vooralsnog in de tweede lijn.

Kinderen met (verdenking op) coeliakie zullen doorgaans verwezen worden naar de kinderarts.

De behandeling bij coeliakie bestaat uit levenslang een glutenvrij dieet.

De tekorten dienen te worden aangevuld (vitaminen, calcium, ijzer). Bij herstel kan na 3-6 maanden (evt. controle Anti-tTG(IgA)) worden gestopt met de suppletie van vitaminen en ijzer.

Bij osteoporose wordt calcium, vit. D en bisfosfonaten gegeven. Na 2-3 jaar controle-DEXA om te zien of herstel is opgetreden. Als dat het geval is, dan stop calcium, vit. D en bisfosfonaten.

Bij geen of onvoldoende behandeling of bij refractaire coeliakie -de behandeling slaat niet aan- is er een hoog risico voor het ontwikkelen van een maligne lymfoom. Verwijzing naar de mdl-arts is nodig.

Volledig werkafspraak

Bekijk hier de volledige werkafspraak Coeliakie