Nieuws

Zorginstituut stemt in met verzoek sectie om neuromodulatie bij chronische pijnlijke polyneuropathieƫn te vergoeden

Op basis van nieuwe onderzoeksresultaten heeft het Zorginstituut besloten in te stemmen met het verzoek van de NVA Sectie Pijn- en Palliatieve zorg om neuromodulatie bij chronische pijnlijke polyneuropathieën te vergoeden. Dit besluit is een belangrijke stap voor de behandeling van chronische pijnlijke polyneuropathieën, waarbij neuromodulatie nu erkend wordt als een mogelijke optie voor patiënten die niet reageren op andere behandelingen.

 

Naast de reeds bekende indicaties diabethische polyneuropathie en dunne vezel polyneuropathie, vallen ook de volgende diagnoses (te stellen door een neuroloog) vanaf nu onder de vergoeding: Chemotherapy induced polyneuropathy, Critical illness polyneuropathy, CIAP, Alcohol induced polyneuropathy, Overige polyneuropathieën.

 

Achtergrond neuromodulatie
Eén op de vijf Nederlanders heeft chronische pijn. Vele factoren spelen een rol bij het ontwikkelen van chronische pijn en de behandeling ervan is maatwerk. Volgens een soort behandelladder wordt er meestal eerst medicatie, fysiotherapie, interventies, TENS of pijneducatie getracht.
Indien er geen verdere mogelijkheden zijn, kan een patiënt in aanmerking komen voor neuromodulatie of ruggemergstimulatie.


 


Wat is neuromodulatie?
Neuromodulatie is een behandeling waarbij het centrale zenuwstelsel wordt beïnvloed door middel van kleine elektrische stimulaties door een epidurale katheter voorzien van elektroden tegen de achterzijde van de epidurale ruimte te plaatsen met als doel de werking van het zenuwstelsel te moduleren en zo de pijnsignalen te beïnvloeden en hopelijk af te zwakken.

 

Het neuromodulatie-systeem (spinal cord stimulation) wordt operatief ingebracht. Een speciale epidurale katheter met meerdere elektroden wordt bij het ruggenmerg gelegd en aangesloten op uitwendige pulsgenerator gedurende een proefperiode van maximaal 2 weken. Na een positief bevonden proefperiode, wordt tijdens een tweede ingreep een implanteerbare pulsgenerator (IPG) geplaatst, meestal hoog gluteaal.

 

Voor wie? 
Patiënten met:
•    persisterende uitstralende pijn naar been  of arm, na eerdere rug- of nek operatie(s) waarbij been- of armpijn op de voorgrond staat en niet de rugpijn;
•    pijn in extremiteiten door het complex regionaal pijnsyndroom;
•    polyneuropathie.

 

Voor wie niet?
•    Patiënten waarvoor nog andere zinvolle behandelopties bestaan (operatie, medicatie).
•    Patiënten met wijdverspreide chronische pijnklachten.
•    Leeftijd is jonger dan 18 jaar.
•    Psychologische contra-indicatie (alle patiënten worden gescreend door onze psycholoog).

 

Geprotocolleerde indicatie stelling
•    VAS/NRS is hoger of gelijk aan 5.
•    Indicatiestelling vind plaats in multidisciplinair teamverband.
•    Positieve proefbehandeling (pijnreductie met tenminste 50%).