Op basis van nieuwe onderzoeksresultaten heeft het Zorginstituut besloten in te stemmen met het verzoek van de NVA Sectie Pijn- en Palliatieve zorg om neuromodulatie bij chronische pijnlijke polyneuropathieën te vergoeden. Dit besluit is een belangrijke stap voor de behandeling van chronische pijnlijke polyneuropathieën, waarbij neuromodulatie nu erkend wordt als een mogelijke optie voor patiënten die niet reageren op andere behandelingen.
Naast de reeds bekende indicaties diabethische polyneuropathie en dunne vezel polyneuropathie, vallen ook de volgende diagnoses (te stellen door een neuroloog) vanaf nu onder de vergoeding: Chemotherapy induced polyneuropathy, Critical illness polyneuropathy, CIAP, Alcohol induced polyneuropathy, Overige polyneuropathieën.
Achtergrond neuromodulatie
Eén op de vijf Nederlanders heeft chronische pijn. Vele factoren spelen een rol bij het ontwikkelen van chronische pijn en de behandeling ervan is maatwerk. Volgens een soort behandelladder wordt er meestal eerst medicatie, fysiotherapie, interventies, TENS of pijneducatie getracht.
Indien er geen verdere mogelijkheden zijn, kan een patiënt in aanmerking komen voor neuromodulatie of ruggemergstimulatie.