Nieuws

MCL start met thuismonitoring van COPD-patiƫnten

Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) start met thuismonitoring van patiënten met COPD. Via de 'Thuismeten' app van Luscii kunnen patiënten hun gezondheidsgegevens doorgeven, waaronder symptomen zoals benauwdheid, hoesten, algemene lichamelijke gesteldheid en temperatuur.  Altide Medisch Servicecentrum monitort in samenwerking met het MCL deze gegevens op afstand, waarbij de waarden gecontroleerd worden. De patiënt is reeds onder controle bij de longarts voor de COPD zorg en zal tijdens  dit telemonitoringstraject onder regie van zijn specialist van het ziekenhuis blijven Het MCL volgt hierbij de werkwijze en het positieve voorbeeld van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen.

 

Monitoring via app
Als uit de metingen blijkt dat de COPD-klachten verergeren, dan krijgen patiënten via de app adviezen om iets aan de klachten te doen en zo te proberen een longaanval of ziekenhuisopname te voorkomen. Als de metingen vervolgens geen vooruitgang laten zien, dan neemt de zorgverlener van Altide contact op om de klachten of medicatie te bespreken en adviezen te geven. Zo nodig, neemt Altide contact op met een longarts voor overleg en het verdere behandelplan. 

 

Dichtbij de patiënt
Longarts Jolanda Kuijvenhoven is blij dat thuismonitoring voor COPD-patiënten van start gaat: "Als longarts ben ik verheugd over de implementatie van thuismonitoring voor COPD-patiënten. Deze aanpak stelt ons in staat om onze patiënten beter te ondersteunen en te monitoren, zelfs vanuit hun eigen huis. Het belang van thuismonitoring kan niet genoeg worden benadrukt, omdat het ons de mogelijkheid biedt om proactief in te grijpen bij veranderingen in de gezondheidstoestand van de patiënt. Dit draagt bij aan een verbetering van de kwaliteit van leven en het welzijn van onze COPD-patiënten."

 

Inzicht in eigen gezondheid
De app ondersteunt daarnaast zelfmanagement van patiënten en vergemakkelijkt voor de patiënt het krijgen van inzicht in de eigen gezondheid. Een groot voordeel voor patiënten is dat het rust geeft dat je weet dat er iemand met je mee kijkt en je helpt als jij dat nodig hebt. 

 

Altide Medisch Servicecentrum monitort in samenwerking met het MCL de gegevens op afstand. Als uit de metingen blijkt dat de COPD-klachten verergeren, dan krijgen patiënten via de app adviezen. Als de metingen vervolgens geen vooruitgang laten zien, dan neemt de zorgverlener van Altide contact op om de klachten of medicatie te bespreken en adviezen te geven. Zo nodig, neemt Altide contact op met de longarts voor overleg en het verdere behandelplan. Bij een acute klachten buiten kantoortijden kan het voorkomen dat een patiënt alsnog contact opneemt met  Dokterswacht Friesland, zoals ook het geval is bij de reguliere zorg COPD zorg 

 

Wat betekent het voor u als huisarts
Via het MCL ontvangt u bericht dat uw patiënt gaat deelnemen aan thuismonitoring COPD. Voor u goed te weten dat de patiënt beschikt over een longaanvalactieplan, wat samen met de patiënt en longconsulent is opgesteld, aan de hand van het medisch beleid aangegeven door de longarts. Hiermee herkent de patiënt een longaanval eerder en weet deze wat te doen en kan direct zelf actie ondernemen. In het longaanvalactieplan staat o.a. ook welke medicatie de patiënt extra dient in te nemen.