Samenwerking huisartsen-ziekenhuis

Hechtingen verwijderen na chirurgische ingreep

Over het verwijderen van hechtingen na een chirurgische behandeling is bij de onlangs uitgegeven landelijke verwijsafspraken helaas niets vastgelegd. Het onderwerp ‘hechtingen verwijderen’ komt landelijk en in onze regio met enige regelmaat naar voren als punt van discussie tussen huisartsen en medisch specialisten. Dit leidt tot wederzijdse irritaties, schept verwarring bij de patiënt en het kost tijd.
 
Uit de reacties van huisartsen blijkt dat de specialist er automatisch vanuit gaat dat de huisarts de hechtingen gaat verwijderen. De specialist denkt: "in het kader van zorg dichtbij huis van de patiënt is het vriendelijk om dit door de huisarts te laten doen", maar verzuimt hierbij om dit expliciet te vragen aan de huisarts en om de patiënt te attenderen zelf hiervoor een afspraak te maken bij de huisarts.
 
Ter informatie:
 
Een DBC omvat alle zorg die noodzakelijk is voor het behandelen van een zorgvraag van de patiënt, het postoperatieve traject valt onder de primaire DBC. Dit betekent niet dat alle handelingen bij alle patiënten identiek zijn. Hechtingen verwijderen wordt niet als extra handeling geregistreerd. 
  
In het Aanbod huisartsgeneeskundige zorg 2022 in ICPC-tabellen staat hierover:
‘Extra verrichtingenaanbod: Verrichtingen ter vervanging van tweedelijnszorg, zijn geen basisaanbod. De huisarts kan deze zorg overnemen, maar alleen wanneer hier (regionale) transmurale afspraken over zijn gemaakt tussen huisartsen en medisch specialisten. Voorbeelden zijn hechtingen verwijderen na operatie in de tweede lijn.'

In de Prestatie- en tariefbeschikking huisartsenzorg en multidiscplinaire zorg staat hierover: ‘Postoperatief consult inclusief verwijdering hechtmateriaal, thuis
Controle wond en verwijderen hechtingen na een electieve chirurgische ingreep op verzoek van de specialist ter vermijding van een polikliniekbezoek. Dit om de patiënt te ontlasten door zorg dichtbij huis te bieden’.

En ten aanzien van declaratie door de huisarts:
'De prestatie consult regulier 20 minuten en langer mag in rekening worden gebracht indien het gaat om één van de volgende verrichtingen:
- Postoperatief consult in de praktijk
- Verrichting ter vervanging van specialistenbezoek
De prestatie visite regulier 20 minuten en langer mag in rekening worden gebracht indien het gaat om een postoperatief consult thuis'
 
Er is een transmurale werkafspraak gemaakt, zie het handboek Communicatie MCC. Hierin staat: ‘De specialist stelt in de ontslagbrief de vraag aan de huisarts of deze de hechtingen wil verwijderen en meldt dat dit is besproken met de patiënt en dat de patiënt zelf een afspraak maakt bij de huisarts’.
 
Dit betekent dat zonder dit verzoek aan de huisarts in de ontslagbrief en het zelf afspraak laten maken door de patiënt, de huisarts de hechtingen niet verwijdert.

De huisarts mag zonder toelichting het verzoek terugleggen bij de poli. In dat geval kan de patiënt bellen met de poli en worden daar de hechtingen verwijderd.
 
Bij meer complexe wonden wordt ervan uitgegaan dat de hechtingen altijd in het ziekenhuis worden verwijderd.
 
Graag uw aandacht hiervoor.