Samenwerking huisartsen-ziekenhuis

Medische Psychologie en huisartsverwijzingen in het MCL.

U kunt rechtstreeks uw patiënten naar de afdeling Medische Psychologie van het MCL verwijzen. Het betreft Basis GGZ psychologische verrichtingen. Op dit moment is er sprake van een relatief korte wachtlijst, zodat patiënten vrij snel in zorg genomen kunnen worden.
Wij leveren zorg op maat, waarbij het mogelijk is om de consultvorm aan de mogelijkheden van de patiënt aan te passen. 
We bieden verschillende consultmogelijkheden, zoals face to face contacten, indien gewenst videoconsulten en telefonische contacten, eventueel ondersteund door e-health programma’s.


Wij staan klaar voor u en uw patiënt!

 

Indicatie:
U kunt patiënten bij wie psychische problemen samenhangen met één of meer lichamelijke problemen en/of met een medische behandeling, verwijzen.

 

Hoe te verwijzen:
U kunt de Medische Psychologie in ZorgDomein vinden via: 
1.    GGZ Jeugdzorg en Volwassenen geestelijke gezondheidszorg.
2.    Er is een zorgdomein verwijs formulier voor SOLK/ALK patiënten.
3.    Een digitale patiënt informatiefolder is toegevoegd aan de verwijzing.
4.    Er is een zorgdomein meedenk/meekijk formulier als afstemming over een verwijzing gewenst is.

 

Medische psychologie is in ZorgDomein te vinden via: GGZ en daarna bij de verschillende zorgvragen. 

N.B.: Patiënten die bij Menzis, Anderzorg en Hemazorg zijn verzekerd, kunnen niet worden verwezen, tenzij de patiënt bereid is de zorg zelf te bekostigen. Ons zorgaanbod wordt door deze verzekeraars niet vergoed.

 

Toelichting zorgaanbod:
De vakgroep medische psychologie in het MCL biedt zorg in het kader van co- morbide somatische en psychologische problematiek.
Om voor deze zorg in aanmerking te komen moet aan de volgende voorwaarden worden voldaan:
A.    De zorgvraag betreft complexe problematiek die specialistisch onderzoek en eventueel specialistische behandeling behoeft 
B.    De complexiteit wordt bepaald door het gegeven, dat de psychologische problematiek samenhangt met het door hebben gemaakt van een ingrijpende somatische aandoening, dan wel samenhangt met het aanhoudend doormaken van een ernstige somatische aandoening. 
C.    Of de complexiteit wordt bepaald door aanhoudende lichamelijke klachten die al dan niet met een somatische ziekte kunnen samenhangen en kunnen verwijzen naar onderliggend psychologisch lijden. 

 

De medische psychologie richt zich op de volgende problematiek:
1.    Somato-psychologische problematiek: ingrijpende somatische aandoeningen of de medische behandelingen resulteren in psychologische problematiek bij patiënt of het patiëntsysteem. (Voorbeeld: oncologische ziekten, uitbehandeld zijn na kanker, post-covid klachten, medische/zwangerschap/bevalling gerelateerde traumaklachten).
2.    Psychosomatische problematiek: er is sprake van een chronisch somatische aandoening waarvan bekend is dat het beloop van het ziektebeeld in belangrijke mate mede wordt bepaald door psychologische factoren. (Voorbeeld: ziekte van Crohn, PDS, Diabetes Mellitus type II)
3.    Functionele klachten: somatisch onvoldoende verklaarde aanhoudende lichamelijke klachten/somatische symptoomstoornis, die resulteren in een hoge lijdens-druk en een veelvuldig gebruik van specialistische somatische zorg. (Voorbeeld: onverklaarde buikpijn, FNS)
4.    Neuropsychologische problematiek:  er is sprake van een (verdenking op) hersenbeschadiging met gevolgen voor het cognitief functioneren, gedrag of emotie (Voorbeeld: doorgemaakt CVA, MS, ziekte van Parkinson, post-commotioneel syndroom)

 

De zorg wordt geboden door klinisch psychologen, klinisch neuropsychologen en gezondheidszorgpsychologen.

We hopen op een prettige en constructieve voortzetting van de samenwerking!

 

Ditte Kuiken, klinisch psycholoog/psychotherapeut,
Namens de vakgroep Medische Psychologie van het MCL.