Nieuws

MCL doet mee aan Virtual Fracture Care: herstellen van een ongecompliceerde botbreuk of ander stabiel letsel met behulp van een app.

Vanaf 8 mei 2023 biedt de Spoedeisende Hulp en gipskamer van Medisch Centrum Leeuwarden behandelingen aan volgens de Virtual Fracture Care-methode (VFC) voor vijftien typen stabiele letsels. 
Dit betekent dat patiënten met een ongecompliceerde botbreuk of ander stabiel letsel zelf oefeningen kunnen doen en kunnen werken aan hun herstel met de Virtual Fracture Care app. Ze hoeven niet meer voor controle naar het ziekenhuis. Tijdens de behandeling brengt de SEH-verpleegkundige of gipsverbandmeester, in plaats van gips, een verband, brace of afneembare laars (Walker) aan die de patiënt zelf kan verwijderen.

VFC wordt ingezet voor deze vijftien stabiele letsels:
- Sleutelbeenbreuk bij kinderen (<14 jaar)
- Gebroken sleutelbeen bij volwassene (>14 jaar)
- Schouder uit de kom, 1e keer (primaire schouderluxatie)
- Sleutelbeen uit de kom (AC-luxatie)
- Gebroken radiuskop of radiushals
- Greenstickbreuk
- Torusbreuk
- Gebroken 5e middenhandsbeentje
- Malletvinger
- Weber A breuk
- Avulsiebreuk bij enkelbandletsel
- Enkel verzwikt of verstuikt
- Spaakverwonding
- Gebroken 5e middenvoetsbeentje
- Gebroken grote teen
- Gebroken teen (anders dan grote teen)

 

Juiste zorg op de juiste plek
Het Amsterdamse OLVG is in Nederland in 2019 gestart met VFC. Daarna volgden landelijk meerdere ziekenhuizen. Waaronder nu ook Medisch Centrum Leeuwarden. Ziekenhuizen die al langer met VFC werken, merken dat de tevredenheid bij patiënten gelijk blijft of zelfs toeneemt. Patiënten nemen niet vaker contact op met de Spoedeisende Hulp of huisarts met vragen en het aantal patiënten dat zonder problemen herstelt, blijft gelijk. Wetenschappelijk onderzoek van het OLVG (Amsterdam) laat zien dat VFC een vermindering van 91% poliklinische nacontroles en 72% controlefoto’s bij de Radiologie kan opleveren. Daarnaast is afgelopen jaar in Nij Smellinghe Drachten gestart met de VFC waarbij een vermindering van >95% poliklinische nacontroles en controlefoto’s bij de Radiologie is gezien bij de eerste 300 patiënten.

 

De Virtual Fracture Care app
Na de behandeling krijgt de patiënt op de Spoedeisende Hulp of gipskamer duidelijke uitleg over het letsel en de Virtual Fracture Care app. Inloggen of een account aanmaken in deze app is niet nodig en iedereen kan de VFC-app downloaden en gebruiken. Er worden geen patiëntgegevens opgeslagen. Patiënten die niet met de app kunnen/willen werken krijgen de informatie mee op papier of kunnen deze vinden op www.mcl.nl. 

In de app en op de website is de contactinformatie van MCL duidelijk zichtbaar. Patiënten kunnen de Breuklijn bellen bij vragen of toenemende pijnklachten tijdens de herstelperiode. Ze komen dan in contact met één van de gipsverbandmeesters of SEH-verpleegkundigen van MCL. 

Voor meer informatie over Virtual Fracture Care in het MCL kunt u contact opnemen met traumachirurg Roderick Wouters.