telefoonnummer dienstdoende MDL-arts: 058-2861153 (overdag)
Duodenoscopie: is aangewezen bij patiënten > 50 jaar met persisterende of recidiverende klachten als Helicobacter pylori diagnostiek negatief is (via ZorgDomein, 1e-lijnsdiagnostiek Voorafgaand aan scopie, bij voorkeur PPI 2 weken tevoren stoppen om de ernst van de eventuele oesofagitis goed te kunnen beoordelen. Bij extreme angst is sedatie te overwegen, maar dit kan niet bij een 1e-lijns scopie. Reguliere verwijzing is dan nodig.
Bij refluxoesofagitis is het zinvol te weten of er een Barrett oesophagus is. Dat is een goede reden om ook bij patiënten < 50 jaar een duodenoscopie aan te vragen.
Een refluxoesofagitis dient te worden behandeld met een PPI.
Let op bij chronisch PPI gebruik of het gebruik nog geïndiceerd is. Dit i.v.m. het risico op infectie en osteoporose. Veel ouderen gebruiken een PPI bij bepaalde medicatie. Als de medicatie wordt gewijzigd blijft vaak – onnodig - het PPI gebruik.
Bij stoppen met PPI kan een rebound effect optreden. Dit kan worden voorkomen door een H2- antagonist (ranitidine) of een antacidum te geven of PPI afbouwen.
Er is indicatie voor maagbescherming bij gebruik van NSAID’s en Ascal bij patiënten > 70 jaar (zie NHG-standaard). De huisarts geeft ook wel maagbescherming bij jongere patiënten met eerder maagproblemen. Overweeg of NSAID nog nodig is.
Vaak komt de ernst van de klachten niet overeen met de ernst van de oesofagitis.
reflux zonder oesofagitis (niet erosieve refluxziekte): zo nodig zuurremming op geleide van de klachten
oesofagitis graad A en B: protonpompremmer gedurende 8 weken. Bij onvoldoende effect volgt behandeling met een dubbele dosering PPI gedurende 12 weken. Daarna gebruik on demand.
Oesofagitis graad A tot D is oesofagitis in oplopende ernst (volgens Los Angeles classificatie)
Graad A |
Eén (of meer) mucosale laesies niet langer dan 5 mm, die zich niet uitbreiden tussen de toppen van twee mucosale plooien |
Graad B |
Eén (of meer) mucosale laesies langer dan 5 mm, die zich niet uitbreiden tussen de toppen van twee mucosale plooien |
Graad C |
Eén (of meer) mucosale laesies die continu zijn tussen de toppen van 2 of meer mucosale plooien, maar waarbij minder dan 75% van de omtrek is betrokken |
Graad D |
Eén (of meer) mucosale laesies waarbij tenminste 75% van de omtrek is betrokken |
niet erosieve refluxziekte : symptomatische behandeling, geen controle; blijft bij huisarts
Graad A en B (erosieve refluxziekte) : zo nodig onderhoudstherapie
Graad C en D (erosieve refluxziekte) : onderhoudsbehandeling, 1 maal controle (Barrett regelmatige controle); hoort bij gastro-enteroloog
Serieuze verdenking op een maligniteit is een indicatie om direct naar de gastro-enteroloog te verwijzen (niet eerst voor endoscopie).